Czasami bywa tak, że konieczne jest usunięcie konta z Facebooka. Różne są ku temu powody. Niekiedy użytkownik chcący dezaktywować swój profil nie ma czasu na spędzenie czasu w mediach społecznościowych, innym razym chce odpocząć, a czasami właściciel konta już nie żyje. Dezaktywacja i trwałe usunięcie jest możliwe, warto jednak znać kilka możliwości, które oferuje serwis, aby móc podjąć właściwa decyzję zgodnie ze swoimi preferencjami i sytuacją.

Spis treści

Co to jest dezaktywacja konta na Facebooku?

Jeśli nie chcesz trwale usuwać swojego profilu, możesz wykonać dezaktywację konta. Polega ona na pozostawieniu wszystkich Twoich danych, w tym zdjęć oraz postów, które udostępniłeś. Inni użytkownicy jednak nie mogą Cię zaobserwować. Dezaktywacja jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że nie musisz rezygnować z komunikacji, ponieważ wciąż możesz korzystać z Messengera. Warto również wspomnieć, że wszystkie aplikacje do których logowałeś się za pomocą serwisu, wciąż będą miały Twoje dane. Będziesz mógł więc wciąż logować za pomocą Facebooka.

Pamiętaj, że dezaktywację możesz w każdej chwili cofnąć.

Jak dezaktywować konto na fb?

  1. Wejdź w ustawienia, a następnie znajdź zakładkę prywatność;
  2. Kliknij Ustawienia w zakładce prywatności;
  3. Wejdź w „Twoje informacje na Facebooku”;
  4. Kliknij: dezaktywuj konto, a następnie potwierdź. Wykonaj instrukcję, która pojawi się na ekranie.

Dlaczego użytkownicy usuwają swoje konta z Facebooka?

Zapewne słyszałeś o kilku głośnych prawach dotyczących cyberprzestrzeni. Niestety nawet najlepiej zabezpieczony portal nie jest wolny bez ryzyka, a atak hakerski może się zdarzyć. Zazwyczaj nasza prywatność jest dobrze chroniona, jednak możliwość zobaczenia informacji, które sami dodajemy, ma niemal każdy. I tak właśnie pracodawca może zobaczyć, gdzie jedziesz na wakacje, jak spędzasz czas w pracy (chyba, że się tym nie pochwalisz), czy jesteś aktywny podczas godzin w których teoretycznie pracujesz. Choć oczywiście nikt nie ma prawa wyciągać konsekwencji, to bardzo często ludzie, którzy chcą za wszelką cenę utrzymać posadę, godzą się na inwigilację lub konsekwencje.

Niektórzy przejawiają także silne uzależnienie od mediów społecznościowych. Przewijanie Facebooka jest dla nich tak istotnym elementem życia, że nie wywiązują się z zdań codziennych, zaniedbują siebie, szkołę czy rodzinę. Wówczas, choć nie jest to łatwie, decydują się na „zniknięcie z mediów społecznościowych”.

Część użytkowników jako powód podaje reklamy. Nie trudno przecież zauważyć, że Facebook poza komunikacją jest wielką siecią sprzedażową. Można na podstawie podanych informacji, zainteresowań czy płci targetować reklamy, które bezpośrednio będą oddziaływały na osoby korzystające z Facebooka.

Kolejnym powodem usunięcia konta jest śmierć jego właściciela. Stosunkowo niedawno Facebook wprowadził możliwość ustawienia statusu „In Memoriam”, który oznacza, że osoba która założyła konto, już nie żyje. Pozostają jednak jej zdjęcia, jednak nie ma możliwości dodawania postów. Wyznaczony jest także opiekun konta.

Jak usunąć konto na FB na stałe?

Poza dezaktywacją, możesz usunąć konto z Facebooka na stałe. Nie będziesz mógł wówczas korzystać z aplikacji, logować się do stron, które połączyłeś wraz z Facebookiem oraz przestaniesz posiadać messenger. Niedawno firma metą umożliwiła założenie konta wyłącznie na messengerze, bez konieczności zakładania profilu na Facebooku. Jest to spore udogodnienie właśnie dla osób, które z różnych względów nie chcą mieć Facebooka, a zależy im na komunikacji za pośrednictwem internetu.

Aby usunąć konto na Facebooku na stałe wykonaj poniższe czynności:

  1. Wejdź w ustawienia, a następnie w zakładkę „Twoje informacje na Facebooku”;
  2. Kliknij „usuń konto”.
  3. Kliknij: „kontynuuj”, a następnie „usuń konto”.

Warto pamiętać, że usunięcie nie nastąpi natychmiast. Otrzymasz komunikat o możliwości pobrania kopii zapasowej, a także o rozwiązaniu dezaktywacyjnym. Warto więc się zastanowić, czy chcesz usunąć konto na stale, czy wystarczy Ci chwilowa przerwa.

Po wykonaniu czynności, które prowadzą do usunięcia konta, masz trzydzieści dni na zmianę decyzji. Jeśli jednak zdecydujesz się pozostawić swoje konto, wystarczy, że zalogujesz się do Facebooka, i klikniesz „anuluj usunięcie”. W zależności od tego jak wiele Twoich danych zostało zgromadzonych (zdjęcia, filmy, posty, zainteresowania), całkowite usunięcie może potrwać nawet kilka miesięcy. Pamiętaj jednak, że po trzydziestu dniach od zainicjowania usunięcia konta, nie będziesz mógł go już odzyskać nawet, jeśli część danych jeszcze nie zostanie trwale usunięta.

Warto jednak wiedzieć, że wiadomości, które zostały wysłane przez Ciebie przed zamknięciem konta, będą widoczne, jednak nie pojawią się Twoje dane.